El Pla d’Impuls del Centre (PIC) és un projecte que vam començar a treballar quan estàvem al govern amb el PSC. Ho vam fer perquè vam entendre que calia reordenar el centre, lluir uns actius paisatgístics i culturals, i apostar pel creixement econòmicque aquesta acció havia de permetre. I fer-ho, treballant conjuntament amb un dels motos econòmics més dinàmics de la ciutat, el comerç. Aquest sector, que genera ocupació, que genera riquesa, que evita la desertització del centre… En definitiva, que cohesiona i relliga socialment una ciutat ha estat sempre un dels punts centrals de la nostra política. I és per aquesta raó que també ha format part de l’acord per permetre l’aprovació del pressupost municipal en el seu tràmit inicial.

Fer una ciutat per VEURE, per VIURE i per VIURE’N és el que defensem des del nostre grup. Veure Mataró significa apreciar l’enorme potencial que tenim per tornar a esdevenir un referent econòmic, turístic i cultural nacional. Viure Mataró només pot significar saber trobar les condicions que faci compatible la ciutat que ensenyem amb els ciutadans que hi vivim; no deixar de banda que la ciutat no és un decorat sinó un espai on passen coses. I Viure’n de Mataró s’entén com l’oportunitat de rendibilitzar en benefici dels nostres conciutadans allò que la ciutat ofereix als seus visitants.

Ara el govern de la ciutat vol reactivar el Pla d’Impuls del Centre. A tres mesos per les eleccions se’n recorda que hi ha un projecte de ciutat que s’està omplint de pols i que nosaltres no hem parat de reclamar. Abans de marxar del govern, ja vam deixar tot apuntalat perquè es pogués iniciar aquest canvi tant necessari per la ciutat i que ha tardat tant en arribar. Vam deixar el disseny teòric del què, del com, del quan i del amb qui s’havia de fer el Pla. Com sempre, el projecte que tant demanàvem, que ha de marcar un inici de progrés i d’inversió d’un centre que es troba en moments complicats pel comerç, ha arribat en forma de dibuix i encara amb molta feina a fer.

Mataró hauria de tenir un Pla i un govern que no s’adormi ara que arriben els treballs inicials per dedicar tots els esforços a la campanya electoral. Fem una política digna per tal que els ciutadans no esperin més temps del que ja porten carregant a les esquenes. Així doncs, necessitem que comencin els treballs del que ja es va plantejar amb els arquitectes guanyadors del concurs d’idees.

També necessitem que el govern fixi en un full de ruta les accions i les inversions que es duran a terme aquest 2019 i les que s’hauran d’executar els propers anys. És imprescindible detallar en el calendari tot allò que s’ha de fer mentre arriben les accions d’inversió que són més a llarg termini. No ens podem permetre que vagi passant el temps i no es desenvolupin propostes concretes. No demanem res de l’altre món, només que el govern treballi, que no es distregui, que pensi en els ciutadans i ciutadanes d’aquesta ciutat i no centri tots els seus esforços únicament en la campanya electoral.

Un centre actiu i reactiu a les necessitats dels ciutadans i dels visitants és cabdal pel creixement econòmic de la ciutat. No només això, també és important per fomentar l’ocupació i per aconseguir la identitat de ciutat que tan necessitem. Aquest centre pot ser i ha de ser un pol d’atracció de nous inversors que vulguin apostar per la capital del Maresme.

I per fer-ho bé, per fer-ho amb la implicació del sector comercial, dels veïns i de tots els agents implicats cal no deixar morir la Taula Transversal que es va crear durant el nostre mandat. La Taula ha donat la oportunitat a tothom de participar en el projecte. Ha servit per donar veu i vot a totes les entitats, associacions i veïns implicats en el procés d’evolució del centre. Que tothom pugui participar i aportar idees en l’evolució d’un Pla tant important com aquest és fer una política al servei dels ciutadans i ciutadanes. Una política que permeti fer avenços i no abandoni els papers en uns calaixos que no s’obriran fins mesos després. El Pla d’Impuls del
Centre no és un projecte de cap partit, és un projecte de ciutat per a tots que ens convé a tots.

Article publicat al Capgròs (22/02/2019)