CiU hi vota en contra i Quim Fernàndez recrimina al PSC que no són creïbles perquè incompleixen els pactes i menystenen l’oposició

El govern municipal es va tornar a queda sol i no va poder tirar endavant el pressupost per al 2019. El grup de CIU Mataró va impedir que s’aprovés una proposta de pressupost que està plena d’incompliments i que ningú creu que sigui bo per a la ciutat.

Quim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU, defineix amb una metàfora el que va passar ahir amb el debat del Pressupost 2019: “És com si aquell que et roba la cartera ve, et demana que li deixes diners que ja te’ls tornarà”. Quan això passa es genera un clima de desconfiança, de malfiança que fa difícil poder creure en la persona que tens al davant. Això és el que ha passat amb el Pressupost 2019, que el grup municipal de CiU ha confiat amb el govern socialista de Bote, però ells no han complert els pactes i han menystingut l’oposició.

El govern municipal ha tornat a presentar molts números i poques concrecions en el seu projecte de pressupost per a l’any vinent  Com ja va passar amb el Pressupost 2018, no disposem ni de l’antic PAM ni de cap Pla d’Acció i no sabem a quins projectes concrets es destinaran els 140 milions d’euros. “Amb aquest pressupost què pensen fer?” va preguntar el cap del grup, Quim Fernàndez en el Ple extraordinari celebrat ahir. “Esperaran al maig de 2019, és a dir a les properes eleccions municipals per explicar-nos-ho?”, va afegir.

Només mirant els números, observem que s’incrementa la despesa del Mataró Bus, però seguim sense notícies del Pla de Mobilitat. També ens queda clar, números en mà, que segueixen sense apostar pel comerç, el turisme i l’empresa, elements importantíssims per a nosaltres si volem que la ciutat es desperti i ocupi el lloc que mereix.

Ens preocupa la manca de respecte al Pla d’Inversions pel Mandat. Han desaparegut els 125.000 € destinats a la Presó i apareixen 115.000 € per un nou equipament cívic al Palau del que no s’ha explicat res. I encara que ens sembla bé la proposta de pista poliesportiva coberta a Cerdanyola, ens preguntem que ha passat amb el cobriment de la pista de Cirera.

Els números tampoc ens diuen res sobre el futur de l’empresa municipal PUMSA. Valorem positivament, això sí, que no hagin trencat l’aposta per l’habitatge social que va impulsar la nostra regidora, Isabel Martínez, quan era la responsable de l’àrea, tot i que encara fan falta més esforços.

El cap del grup va denunciar en el Ple que el govern municipal ha presentat la proposta d’Ordenances i pressupost sense comptar amb la participació dels grups municipals i que fins i tot “s’han saltat la normativa i els drets dels regidors reconeguts en el ROM, ret que és motiu per invalidar una sessió”.

Els grups només hem tingut tres dies per estudiar i analitzar la documentació. “Això és seriós? Creuen que això és suficient per posicionar-nos amb responsabilitat sobre unes ordenances i un pressupost de més de 140m d’euros?” es va preguntar el cap del grup,  que també lamenta que el govern no hagi portat el pressupost a debat dels consells municipals, aferrant-se només als pressupostos participatius per fer veure que s’ha promogut la participació.

Abstenció a les ordenances fiscals

El vot del grup a les ordenances fiscals i les subvencions relacionades va ser d’abstenció, ja que “hi trobem una certa “ànima social” així com una voluntat mediambiental”, però hi ha moltes coses que no acabem de veure clares.

Per exemple, celebrem que les ordenances recullin aportacions aprovades pel Ple municipal com la nova T-10 o la T-ROSA, per a persones de 65 anys o més.

Però no acabem d’entendre l’increment lleugerament superior a l’IPC i gairebé un punt més respecte altres preus públics en els preus de El Sorrall. També ens ha sorprès la congelació de l’IAE justament en el darrer anys del mandat, quan eren partidaris d’un increment únic i elevat el primer any i per això vam pactar un increment progressiu. Juntament amb la congelació d’altres tributs i taxes, com l’IBI i la brossa, això ens fa endevinar “una maniobra electoral per evitar el possible desgast per aquest increment”.

Pel que fa a la plantilla i la relació de llocs de treball, ens hem de repetir amb el que ja vam dir al ple del passat mes de setembre. I és que el govern municipal ens ha portat una modificació de llocs de treball que no és complerta. Estan governant amb una nova organització que no compartim, però que a sobre no queda reflectida en la modificació de RLLT que van presentar al Ple, i que comporta uns canvis “que ningú els obligava a fer, pactada amb vostès mateixos i que responia només als seus interessos”.

Llegiu el discurs del cap del grup Quim Fernàndez en el Ple extraordinari de les OOFF i el Pressupost

Veure el PDF20181022 Posicionament_aprovació_inicial_OOFF_Pressupost_2019

Llegiu l’article d’opinió sobre el Pressupost 2019

Veure el PDF181023 Pressupost Municipal 2019 on hi guanyi tothom