Des del grup de CIU Mataró estem molt satisfets que el Ple hagi acceptat la donació del Fons de la Fundació Jaume Vilaseca, tot i que ens preocupa que no quedin clars detalls tan importants com ara el pressupost que es destinarà a la conservació i el manteniment d’aquest fons.

Aquest era un dels punts de l’Acord entre PSC i CiU que va permetre l’aprovació del Pressupost 2018. Celebrem que encara que tard, perquè estava previst portar-ho abans del Ple del mes de juliol, aquest acord es faci efectiu.“Malgrat encara resta, amb un retard considerable, l’execució del projecte per a la segona planta de la Nau, avui la ciutat rep un llegat molt important, del qual ja n’estava gaudint gràcies a la generositat de la Fundació i la família Vilaseca”, ha declarat Quim Fernàndez al Ple Municipal.

Estem satisfets perquè es dona resposta a un dels temes importants que la ciutat tenia pendents. Conscients d’aquesta importància, al mandat passat, amb l’alcalde Joan Mora, vam signar el primer conveni que fixava compromisos concrets amb dates concretes i vam poder obrir la primera fase de la secció de Gènere de Punt del Museu de Mataró. Inauguració a la que hi van assistir més de 3000 persones, mostra de com la ciutadania desitjava poder gaudir d’una instal·lació com aquesta, que recorda el nostre passat industrial més recent, lligat a moltes famílies de la ciutat. A més, permet que la fàbrica de Can Marfà torni a estar vinculada al gènere de punt.

Tot i celebrar l’acord, pensem que no queda clar com es conservarà i es garantirà la consulta del material gràfic i documental. Aquest tema ens preocupa molt i per això vam preguntar a la CIM quin cost anual tenia, i no ens han respost fins poques hores del Ple. Es tracta de 14.000 euros, però l’acord aprovat no en fa cap menció. Ens hagués agradat que el govern ens digués que al pressupost pel 2019 ja hi compten i que s’ha ampliat la corresponent partida del Museu.

També ens sembla que caldria definir un espai definitiu enlloc d’adequar espais de magatzem a la planta baixa de la Nau Gran de Can Marfà, però entenem que, a causa de l’elevat cost de la proposta, això vagi per llarg i s’hagi decidit aprofitar l’espai. Més tenint en compte que aviat s’hauran d’alliberar els espais que té actualment la Fundació per acollir la maquinària no exposada. Però al mateix temps, considerem que la previsió econòmica que fa el govern municipal per adequar l’espai és absolutament insuficient.

En aquest sentit, Quim Fernàndez ha demanat al Ple que ens facin arribar els estudis tècnics i avantprojectes amb les corresponents previsions pressupostàries.

En la seva intervenció al Ple, el cap del grup Quim Fernàndez ha recordat a les persones que han tingut un paper important en la formació d’aquest fons. El primer, Jaume Vilaseca i Bertranpetit, que fa més de 25 anys va iniciar la col·lecció més important de Catalunya i una de les més significatives a nivell europeu en la seva especialitat. També a les persones que des de la Fundació Jaume Vilaseca han fet créixer i han conservat el fons, amb un record especial al desaparegut Josep M Ferrer.

Fernàndez també ha volgut mencionar els centenars de homes i dones, empreses i entitats, que han fet aportacions o han col·laborat d’una o altra manera en la recuperació d’un conjunt patrimonial d’indubtable valor per a Mataró i per a Catalunya. També ha volgut i reconèixer la tasca del personal del Museu de Mataró i al de tota la Direcció de Cultura. També a l’empresa STOA, autora del projecte museogràfic de la Nau Petita de Can Marfà.