El grup municipal de CiU ha presentat una pregunta per saber com afectarà a Mataró la mesura anunciada ahir pel Ministre Montoro de reclamar l’IVA de les subvencions públiques a projectes culturals dels darrers quatre anys.

Segons vam poder conèixer ahir a través dels mitjans, l’Agència Tributària ha decidit reclamar el 21% de l’IVA de les subvencions públiques i privades des de l’any 2013 al 9 de novembre d’aquest any, data en què es va aprovar la nova llei de contractació pública a entitats i institucions.

L’aplicació d’aquesta mesura pot suposar un cop molt fort per al sector cultural, que hauria de fer front al pagament de l’IVA dels darrers quatre anys, una situació que obligaria a canviar el model de finançament de la cultura i que en molts casos podria obligar a suspendre l’activitat cultural de moltes entitats i institucions. Així, per exemple, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) es podria veure obligat a pagar entre 25 i 30 milions d’euros corresponents a totes les institucions consorciades. Entrant en detalls, el Mercat de les Flors i el MNAC haurien de pagar 1 milió d’euros respectivament, i el festival Temporada Alta de Girona, el més afectat, deuria 1,4 milions d’euros.

Davant aquesta situació, des del grup de CIU Mataró hem preguntat si la mesura afectarà a les subvencions i entitats culturals de la nostra ciutat i, en cas afirmatiu, de quines quantitats es tractaria.

Per altra banda, volem conèixer quin és el posicionament del Govern Municipal davant aquest atemptat contra la cultura perpetrat pel Partit Popular, i si a Mataró també s’aconsellarà a les institucions culturals que no paguin allò que Hisenda reclama, de la mateixa manera que ho ha fet l’ICUB a Barcelona.