El grup municipal de CiU ha presentat una pregunta sobre el procés de participació ciutadana per a l’elaboració del Pressupost i el Pla d’Acció Municipal per al 2018. El govern municipal ha decidit ajornar el procés segons el qual la ciutadania de Mataró havia de votar les 12 propostes a prioritzar en el pressupost de l’any vinent. Aquesta votació s’havia de fer del 27 de novembre al 14 de desembre, però només tres dies abans de l’inici d’aquest període se’ns va informar que la votació es posposava fins al febrer del 2018 a causa de la coincidència de la campanya electoral de les eleccions del 21D.

“Podríem entendre que s’ajornés a causa d’unes Eleccions Municipals, però no trobem res que justifiqui que unes Eleccions al Parlament siguin un inconvenient per seguir treballant en el Pressupost Municipal”, explica el cap del grup, Quim Fernàndez.

Per aquesta raó, hem demanat al govern que ens expliqui si hi ha un informe jurídic que conclogui que no es pot seguir amb el procés participatiu a causa de la campanya del 21D. També hem demanat quin és el nou calendari global del procés dels pressupostos Participatius del 2018. A més, volem saber perquè no s’ha convocat el Consell de Ciutat, òrgan encarregat de prioritzar les propostes que hagin valorat la valoració tècnica, que és el pas previ a l’inici del període de votacions obert a tota la ciutadania. Per últim, preguntem perquè no s’ha fet cap procés informatiu sobre el PAM del 2018.

La votació de les 12 propostes a través del vot directe emès per la ciutadania era la novetat del procés d’elaboració del pressupost d’aquest any. El Pressupost Participatiu és una eina de democràcia directe que servei per implicar la ciutadania en la decisió sobre el destí dels diners públics. Veient les traves que pateix el procés aquest any, des del grup municipal de CiU creiem que cal un debat per tornar a recuperar la implicació de la ciutadania en la definició del futur de Mataró.