El grup municipal de CIU Mataró vol que l’Ajuntament de Mataró mostri el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155 per poder treure de Catalunya les obres del Monestir de Sixena. El ministre Iñigo Méndez de Vigo, que exerceix provisionalment de titular del Departament de Cultura en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha emès una ordre per tal que es retornin a l’Aragó les obres i objectes procedents del monestir de Sixena. Es tracta d’un total de 157 peces -44 del monestir de Sixena i la resta de diferents parròquies de la Franja de Ponent- que actualment estan repartides entre el Museu Diocesà de Lleida i el Museu Nacional de Catalunya.

El cap del grup municipal, Quim Fernàndez, lamenta que l’Estat aprofiti l’aplicació del 155 per fer efectiu aquest trasllat que tots els especialistes han desaconsellat. “El monestir de Sixena no té les condicions de conservació i seguretat adequades i treure les pintures del MNAC comporta un alt risc de malmetre-les”, assenyala. A més, aquesta acció pot obrir les portes a moltes altres demandes de devolució que podrien generar problemes a les grans institucions museístiques de la capital de l’Estat.

“Tot i el poder absolut que li dona el 155, a banda de tancar les delegacions internacionals de la Generalitat, el Govern espanyol fins ara havia evitat polèmiques i gestos massa explícits”, assenyala Quim Fernàndez, preocupat perquè ara es puguin posar el risc aquestes valuoses peces d’art i es pugui obrir la veda a demandes similars.

Per tot això, hem presentat una DI de suport al Museu Diocesà de Lleida i el MNAC en què també es mostra el rebuig a l’ordre de trasllat emesa pel ministre Méndez de Vigo. “Esperem que la Junta de Portaveus doni suport  a aquesta DI en defensa de la integritat de les obres d’art i de la tasca de conservació, estudi, divulgació i defensa de la unitat de l’art que porten a terme els museus catalans”.