El grup municipal de CiU Mataró vol que s’exposi a Mataró la polèmica obra de Santiago Sierra sobre els presos polítics que va ser censurada a la passada edició de la fira d’art ARCO de Madrid. Per això, hem presentat una proposta de resolució de cara al proper Ple  Municipal en la que proposem que la Direcció de Cultura, a  través del seu centre d’art Mataró Art Contemporani (M|A|C) – que pertany a la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya-, sol·liciti exposar a la nostra ciutat l’obra de Santiago Sierra “Presos Polítics a l’Espanya Contemporània”.

“En una societat democràtica són inadmissibles els atacs a la llibertat d’expressió, es facin amb l’excusa que es facin, i l’art no ha de ser censurat per cap institució que tingui la més mínima dignitat democràtica”, ha dit el cap del grup municipal, Quim Fernàndez, que també assenyala que el lloc més adequat per acollir aquesta obra és l’edifici de la Presó, que ha de convertir-se en l’Espai de les Arts de la ciutat. Precisament el proper mes d’abril està prevista una jornada de portes obertes per explicar a tota la ciutadania aquest projecte que ha d’acollir, a més del M|A|C, el Taller de Gravat i la Casa dels Artistes.

“La Presó, que va ser usada com a centre penitenciari i dipòsit de detinguts fins no fa pas gaires anys, i que va acollir diferents serveis municipals i entitats, ara pot ser l’espai ideal per aglutinar les arts plàstiques i visuals a la ciutat i també un lloc ideal per exposar la peça “Presos Polítics a l’Espanya Contemporània” de Santiago Sierra”, diu Fernàndez.

L’obra, Que va ser retirada per IFEMA, organitzadora d’ARCO, per una suposada “polèmica als mitjans de comunicació” que “perjudicava la visibilitat del conjunt dels continguts que reunia ARCOMadrid 2018”,pretén denunciar l’existència de “presos polítics” a l’Estat. Per això, recull  els rostres pixelats del vicepresident Oriol Junqueras, l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, així com altres casos, 24 en total, com els joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin o simpatitzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

L’autor de la peça, Santiago Sierra, és un artista reconegut i de prestigi, tal i com ho demostra el fet que l’any 2003 va ser el representant espanyol a la Biennal de Venècia, i al 2010 va ser reconegut amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques. En tots els casos la seva obra sempre ha estat vinculada a la polèmica però mai ha estat censurada, fins ara.

Cal remarcar que a banda de l’actuació del govern de l’Estat, que està en mans del PP, també hem pogut sentir com des del PSOE al Congrés es defensava la decisió de retirar l’obra de l’estand d’ARCO.

El propi artista ha assegurat que la censura de la seva obra demostra “el clima de persecució que estem patint els treballadors culturals en els darrers temps”.

Descarrega’t el text de la Proposta:  180315 PdR CiU sobre exposició Presos Polítics a l’Espanya Contemporània