Malgrat tot, el grup municipal hi vota a favor per no contribuir a complicar encara més la difícil tasca d’un dels sectors cabdals de la ciutat, el de comerciants i restauradors

El grup municipal de CiU va votar a favor de l’aprovació del Pacte pel Comerç i l’Hostaleria de Mataró 2019-2020 ”per responsabilitat”, ja que el comerç i la hostaleria són un motor econòmic de la ciutat que donen visibilitat a Mataró i generen ocupació. El document és l’actualització del pacte anterior, elaborat amb CiU al govern pel llavors regidor de Promoció Econòmica de CiU, Miquel Rey. Per això, en el Ple, la regidora Dolors Guillén (continuadora de la tasca del regidor Rey a la regidoria de Promoció Econòmica) va retreure al govern “la poca sensibilitat i la poca visió de ciutat en no tenir en compte l’opinió de l’oposició, i menys la de les persones que van impulsar i consolidar el Pacte pel Comerç”.

Guillén va exposar el moment delicat en el qual es troba Mataró, amb temes sobre la taula com El Corte Inglés, l’ampliació o no del Mataró Parc o el Pla d’Impuls del Centre: “Ens trobem en un moment delicat quan parlem de comerç a Mataró i s’ha fet un Pacte pel Comerç exclusivament tècnic. Per tant, el discurs d’aquest govern de la importància del màxim consens possible de tots els partits per tirar endavant el Pla d’Impuls, aquí ha desaparegut. Ambdós Pactes o Plans estan supeditats l’un a l’altre”.

Ja han passat gairebé dos anys des de que va finalitzar l’anterior Pacte pel Comerç, que aquest grup municipal va definir pel 2015-2017. En aquesta línia, Guillén va posar en relleu la tardança en presentar el nou pacte, que “ara mateix ja no té el valor que havia d’haver tingut si hagués estat més àgil i ràpid”. La regidora va dir que, a menys de tres mesos de les eleccions municipals, era més “un element electoral que no pas un instrument de treball i de gestió”.

D’altra banda, Guillén va criticar que el Pla “hagi passat des del despatx de la regidora directament al Ple sense la intervenció de cap Consell de participació”. No només això, també va recalcar que no havia passat ni pel Consell de Promoció Econòmica, el màxim òrgan de participació relacionat amb el contingut del Pla, ni pel Consell de Via pública o de Mobilitat: “Així doncs, per a que serveixen aquests Consells? La resposta de que això es treballa des de la Taula Transversal de Comerç ja no em val perquè allà no s’hi troba tota la representació dels consells, ni la representació de la ciutadania o grups municipals”.

Amb tot això, el vot de CiU en el passat Ple envers al Pacte de Comerç va ser favorable a l’espera que el pacte tiri endavant, s’estableixin les bases relacionals entre l’Ajuntament i les associacions i entitats de comerç i restauració, es treballi en les primeres accions i s’avanci en el projecte del Pla d’Impuls.