CIU Mataró demana que s’acabin les millores pendents des de fa mesos de l’emblemàtica escultura ara que ja està ubicada en el seu nou emplaçament

Després de tres anys d’obres al nus viari de Mataró Oest, que van obligar a treure-la, la popular escultura metàl·lica de La Matarona torna a estar ubicada en un emplaçament emblemàtic de la ciutat, a la plaça de Gran Bretanya. Però malgrat que s’ha tornat a col·locar, encara queden detalls per resoldre i millores a fer perquè aquesta escultura, obra de Jordi Cuyàs i Jaume Simon, llueixi com es mereix en el seu nou emplaçament.

Des del grup municipal de CiU Mataró creiem que és molt urgent que es portin a terme aquestes millores, especialment ara que està a punt de complir-se el primer aniversari de la mort de Jordi Cuyàs, el dia 24 d’agost. Entenem que enllestir els detalls que falten serien un bon homenatge i recordatori de l’artista.

Actualment el govern disposa de tota la informació i sembla que també dels pocs diners necessaris, però no veiem cap voluntat per part del govern municipal d’acabar el que es va començar.

En concret, a La Matarona encara li manca la il·luminació i el plafó informatiu que ha de recollir la informació dels llocs on va estar ubicada, atès que va ser concebuda com una obra itinerant per iniciativa de l’aleshores Patronat Municipal de Cultura. La senyalètica estava previst que fos instal•lada a la passera que porta a Mataró Parc, des d’on s’observa perfectament l’obra. Aquest plafó havia d’incloure un petit esquema que identifiqués la peça, incorporar el llenguatge braille per complir amb la normativa d’accessibilitat i un codi QR que ens portés a la pàgina de Cultura-Mataró, on hi haurien de figurar les degudes informacions complementàries sobre la història itinerant de l’obra.

La Matarona, construïda el 1986, és una escultura metàl·lica de color vermell de cent metres de tub quadrat d’alumini de 10 cm i quaranta-un angles de ferro de diferent obertura. Durant les obres al Mataró Oest es va treure de la Plaça França i ara s’ha traslladat a la Plaça de Gran Bretanya, espai on recupera la seva popularitat i passa a ser, altra vegada, l’element públic més identificatiu de la principal entrada viària de la ciutat, la que dóna accés a l’Hospital i al Centre Comercial Mataró Parc.

La restitució de la Matarona es va poder portar a terme gràcies a una modificació pressupostària de 2016 i a una aportació de l’empresa concessionària de l’obra. Es va fer precisament poques setmanes després del traspàs de Jordi Cuyàs. Jaume Simon, l’altre autor de la peça, va supervisar, personalment i durant uns dies, la instal·lació de l’escultura a la seva nova ubicació.