El grup municipal CiU presenta una Proposta de Resolució perquè s’implementi el desenvolupament del Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) dirigit als drets de la infància i l’adolescència

La ciutat de Mataró es mereix fer un pas més i constituir-se en Ciutat Amiga de la Infància, un lloc apte per a tots els nens i nenes, on estiguin fora de perill, protegits de l’explotació, la violència i l’abús. Que puguin tenir accés als serveis essencials, rebin una educació inclusiva i de qualitat i comptin amb espais per expressar les seves opinions. Per això, presentem aquesta Proposta de Resolució, ja que creiem fermament en la necessitat de protegir, educar, coresponsabilitzar i apoderar els nostres nens i adolescents.

En primer lloc, ens hem de comprometre a fer tots els passos adients per complir els pilars bàsics de les ciutats amigues que se sustenten en l’aplicació de polítiques públiques eficaces que es basin en la Convenció sobre els Drets del Nen, la promoció de la participació infantil i adolescent i l’impuls d’aliances entre els actors relacionats amb la infància en l’àmbit municipal. D’aquesta manera, faríem de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves, posant-los en el centre de les polítiques locals.

A l’any 2015, la Taula d’Infància del Consell d’Igualtat d’Oportunitat i també el Govern Municipal – del qual hi formàvem part – vam entendre que hi havia la necessitat de realitzar una diagnosi sobre la situació dels infants i adolescents de la nostra ciutat. Així, podríem saber com estava afectant la crisi econòmica en aquesta franja de població i saber què estava passant amb els nostres infants i adolescents. Per aquesta raó, l’Ajuntament va sol·licitar suport a la Gerència de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona per elaborar la Diagnosi d’Infància i Adolescència que obriria la porta a l’elaboració d’un nou PLIA a l’altura de la capital que és Mataró.

La diagnosi s’havia de desenvolupar sota la senda marcada per l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030, adoptada a l’any 2015 per 193 països. El nostre grup municipal va insistir, un cop més, en què la comunitat internacional, i per tant la nostra ciutat, havia de ser una ciutat moderna, amable amb les persones i amb la capacitat de generar economia d’una forma sostenible i equànime. Amb tot això, ara demanem que s’implementi el desenvolupament del PLIA, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen els drets de la infància i l’adolescència. Aquests objectius són una oportunitat perquè els nostres adolescents tinguin una bona educació, cultura, siguin corresponsables, resilients, i amb valors humans. Només així la nostra ciutat serà una bona ciutat, altre cosa ens aboca a tots al fracàs.

Garantir el benestar de la infància és una condició per tal de complir amb l’Agenda 2030 que aquest grup municipal va posar a l’ADN del pacte de govern signat amb el PSC i que ha deixat empremta en tots els plants elaborats a la ciutat. Per tant, demanem que l’Ajuntament de Mataró faci els passos necessaris per obtenir el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, que projecti el Pla Local d’Infància i Adolescència d’acords amb l’ODS i que remeti el Pla, i tots aquells projectes singulars que puguin ajudar a obtenir el reconeixement esmentat en la propera convocatòria de “Ciudades Amigas de la Infancia de Unicef”.