Els grups municipals de CiU Mataró, ERC, Volem i la CUP han denunciat aquest matí en roda de premsa l’actitud de bloqueig del govern espanyol, que a hores d’ara encara impedeix la publicació dels nomenaments dels consellers de la Generalitat. Aquests grups, que donen suport a una declaració institucional de denuncia de l’actitud del govern central, consideren que a més de ser una torpesa política, aquest gest suposa un nou atac a les normes essencials de l’ordenament jurídic i als valors democràtics, en el que es podria qualificar de “cop d’estat jurídic”, segons les paraules del professor Joaquin Urías.

Tal i com es pot llegir al text de la declaració, creiem que el govern del Partit Popular només intenta perpetuar l’aplicació de l’article 155 guiant-se únicament en criteris d’oportunitat, en el que torna a ser una vulneració dels drets fonamentals i una nova demostració de la poca qualitat democràtica del Govern espanyol. Els govern de Mariano Rajoy demostra una nul·la voluntat de trobar solucions democràtiques i dialogades per a Catalunya, i ho fa, a més, comptant amb la benedicció còmplice de Ciutadans i el PSOE.

Els grups consideren del tot intolerable que l’Estat vulgui imposar  els consellers que han de formar part del nou govern. “Igual que és el nostre Parlament qui ha de triar el president de la Generalitat, és el president qui ha de triar el govern”, ha recordat el cap del grup, Quim Fernàndez.

Davant aquesta realitat, Fernàndez reclama a les institucions europees que no continuïn emparant accions més pròpies d’una dictadura que d’un estat democràtic, i apel·len a la justícia internacional per tal que intercedeixi de manera immediata per garantir els drets dels catalans.

A favor de la llibertat d’expressió

Per altra banda, CIU Mataró, ERC, Volem i la CUP també han fet una aferrissada defensa de la llibertat d’expressió, lamentant la persecució que s’està fent a accions simbòliques i pacifistes com la instal·lació de creus i llaços grocs. En aquest sentit, i després dels fets que van tenir lloc a Canet diumenge passat i davant la convocatòria d’una plantada de creus a Mataró prevista pel proper diumenge, dia 27, exigeixen que es faciliti i respecti l’exercici dels drets fonamentals de manifestació, reunió, llibertat d’opinió i d’expressió en l’espai públic i privat, sempre que es faci de forma democràtica i pacífica. Així consta en el redactat d’una Proposta de Resolució presentada per la CUP a la que la resta de grups donen suport.

La proposta de resolució presentada demana que la Policia Local realitzi tasques de suport i mediació amb les entitats i les persones que organitzin actes públics per tal de facilitar l’exercici dels drets de reunió i de manifestació, que no es retiri cap símbol de la via pública si no hi ha una petició expressa i basada en una valoració real, que s’identifiqui i se sancioni a totes les persones que retirin símbols i cartells col·locats en els llocs permesos per l’ordenança municipal de publicitat, i que s’actuï d’ofici per eliminar tots els símbols, adhesius, cartells o pintades de caràcter feixista i xenòfob que hi ha a la ciutat.

Segons ha assenyalat el cap del grup, Quim Fernàndez, “hem de lamentar de nou que Mataró torni a ser notícia als mitjans de comunicació nacionals com a abanderat de la lluita contra les llibertats”, en referència a les declaracions que ha fet l’alcalde Bote sobre la plantada de creus prevista per diumenge. I en aquesta mateixa línia, Fernàndez ha recordat que el PSC de Mataró ha es va abstenir en la declaració institucional presentada per denunciar les declaracions incendiàries del periodista Jimenez Losantos, que pocs dies després hi va tornar assegurant que s’havia de bombardejar Catalunya. “És lamentable que en boca de l’alcalde Mataró es converteixi en abanderada de tot això”, ha afegit Fernàndez.