També es demana finançament per fer millores a diversos equipaments culturals i esportius de la ciutat

A iniciativa del grup municipal de CIU-Mataró conjuntament amb la diputada al Congrés Miriam Nogueras, el Grup Parlamentari del PDeCAT ha presentat un seguit d’esmenes als pressupostos generals de l’Estat per tal d’incloure-hi el finançament necessari per tirar endavant diversos projectes per reactivar el centre de la ciutat, entre els quals destaca l’Espai de les Arts que s’ha d’ubicar a l’Edifici de la Presó, i la llargament reivindicada reforma de la Plaça Gran.

En concret, es vol aconseguir que s’hi inclogui una partida de 380.000 euros per la rehabilitació de l’edifici de la Presó. Aquest projecte de nous usos de la Presó vol que aquest edifici catalogat (BCIN) es converteixi en la seu de tres iniciatives: la Casa dels Artistes, el M|A|C (Mataró Art Contemporani) i un annex del Taller de Gravat; amb l’objectiu de donar suport a la creació i difusió del treball dels artistes; potenciar el trinomi art, cultura i educació; i donar a conèixer l’art i la cultura contemporànies.

D’altra banda, també s’ha tornat a presentar una esmena per fer realitat la reforma de la Plaça Gran, un altre dels projectes que, tal i com assenyala el cap del grup municipal, Quim Fernàndez: “haurà de servir per reactivar el Casc Antic perquè faci de motor de l’activitat comercial del centre de la ciutat”, afirma. La Plaça Gran és l’epicentre del Pla d’Impuls del Centre Històric, que va impulsar el grup de CIU Mataró des del govern municipal. Per això es demana una partida de 300.000 euros per a la redacció de projectes i iniciar la licitació de les obres.

A més, dins les esmenes presentades també s’inclouen altres projectes. Així, es demana una partida de 250.000 euros per acabar d’equipar el centre de creació d’arts escèniques de Can Gassol, que tot i estar molt ben valorat per companyies i artistes, està pendent d’ acabar d’equipar per manca de recursos. Calen, principalment, grades retràctils i material d’il·luminació, que sovint es fa imprescindible i s’ha de portar del Teatre Monumental, l’únic que té la ciutat.

Una altra esmena fa referència a l’espai arqueològic de Torre Llauder, on calen 160.000 euros per poder-hi instal·lar un ascensor i fer-lo més accessible als visitants. En l’àmbit de museus, demanem 70.000 euros per instal·lar a Can Serra, seu del Museu de Mataró, el sistema de climatització necessari per poder exposar de manera permanent l’obra d’Antoni Viladomat, i 250.000 euros per poder continuar treballant en l’adequació de la segona planta del Museu del Gènere de Punt de Can Marfà.

Per últim, s’han inclòs dues esmenes relacionades amb equipaments esportius. Així, per a l’Estadi d’Atletisme calen 600.000 per a la instal·lació d’un mòdul de vestidors, que ja s’havia d’haver instal·lat el 2017, i per la substitució urgent del tartan. I pel Camp Municipal de Futbol del Centenari fan falta 300.000 per construir una tribuna per protegir del sol i la pluja la graderia estrenada fa poc més d’un any.