Els socialistes i ICV voten en contra la declaració de CIU reclamant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

De nou hem de lamentar que el PSC hagi decidit tancar files amb el bloc del 155 donant suport a una Declaració Institucional que va contra la llibertat d’expressió i la democràcia. Es tracta de la DI del PP en les que condemnen unes declaracions realitzades per Toni Albà, tot i que no especifiquen ni quines ni en quin context van ser dites.

Els socialistes han votat a favor d’aquesta declaració mentre que han votat en contra de la presentada pel grup de CiU Mataró a favor de la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la construcció de la república catalana. La nostra proposta només ha comptat amb el suport d’ERC, la CUP i volem, mentre que inexplicablement el PSC i ICV hi ha votat en contra, tancant files amb el bloc del 155 al costat del PP, C’s i PxC.

Des de CIU Mataró hem votat en contra de la proposta del PP, tot i que estem d’acord en l’afirmació que fan quan parlen de “respecte absolut cap a la llibertat de premsa i la llibertat d’opinió”. Nosaltres també creiem que “les democràcies fortes s’han construït al voltant d’una autèntica separació de poders i de la llibertat d’expressió i d’opinió”.

Malgrat això, no podem votar a favor de la PDR perquè també estem d’acord amb el que diu el PP: “Les persones lliures de les que no ho són es diferencien, sobretot, per la possibilitat de pensar, expressar i materialitzar les seves opinions sense que res ni ningú les puguin coartar, encara que sempre dins el respecte a la personalitat i les creences dels demés, I aquest bé preuat és el que sempre s’ha de defensar”. Si votéssim a favor de la seva declaració aniríem en contra del que diuen, i hi estem a favor. Potser per culpa d’un “recorta y pega”, l’argumentari que ens presenten es contradiu amb els punts que ens proposen votar.

Nosaltres creiem que la professió d’actor comporta unes dosis de provocació inherents amb la creació. Només cal que pensem en altres casos com el de l’Albert Boadella.

Per això trobem fora de lloc instar a “la fiscalia que actuï d’ofici contra totes les expressions que constitueixen, sens dubte, un delicte d’odi i d’enaltiment a la violència” en el cas de Toni Albà perquè ja ha quedat clar que estem davant d’un cas de llibertat d’opinió i llibertat de creació.

Ens sembla que només hi ha ganes de confondre quan pretenen enviar aquest acord al president del govern d’Espanya i del Parlament, però no al de la Generalitat o al del Congrés. Tot plegat és un senyal de desorientació i poc rigor.

El que sí que ens queda clar és que el PP ha volgut jugar a equiparar aquest DI a la presentada per CIU Mataró en referència a unes declaracions del Sr. Losantos. Però tal i com afirma el cap del grup Quim Fernàndez, “per nosaltres no és comparable, ni pel que fa al personatge, perquè un és periodista i l’altre actor, ni pel que fa al contingut. Una cosa és el Sr. Losantos, que des d’una ràdio estatal i en prime-time radiofònic fa apologia terrorista i crida a la violència, i una cosa diferent és un actor com Toni Albà o els diferents músics i cantants, que han estat imputats per fer crítica a través de les seves creacions”.