La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, VOLEMataró i ICV-Euia

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí la declaració institucional proposada per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Municipis per la Independència, amb la qual es demana que s’aturi la suspensió de l’autonomia de Catalunya i l’aplicació de l’article 155. La moció, presentada d’urgència pels grups de CiU i ERC, ha estat aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, VOLEMataró i ICV-Euia.

El text de la moció insta el govern espanyol i els partits que li donen suport, PP, PSOE i C’s, a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya “que ja s’estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. A més, condemna “la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes” i mostra el suport de Mataró al Parlament “en totes les diligències que dugui a terme i que vagin encaminades a la defensa dels nostres drets i llibertats”.

Els partits que han donat suport a la moció consideren que l’acord entre el Partit Popular, el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciudadanos per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya, evidencia que davant d’un problema polític “la resposta de l’Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets”. Després de la dictadura i de 38 anys després d’aprovar l’Estatut, “són ara tres partits polítics en el marc democràtic els qui volen tornar a sotmetre Catalunya a aquella situació d’anul·lació política”.

L’aplicació del 155 suposa “un fort atac als drets dels catalans” i és conseqüència de la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol, que respon “a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya”.