El grup municipal de CiU Mataró lamenta que les irregularitats que van tenir lloc en la construcció de l’edifici del Rengle les hagi acabat pagant la ciutadania “amb els seus impostos”. Així ho ha afirmat la regidora Núria Calpe, durant el Ple extraordinari celebrat aquest dijous, dia 22, per debatre sobre les conclusions de la Comissió Especial del Rengle, comissió que s’ha encarregat en els darrers mesos de recollir informació i documentació relativa al procediment d’adjudicació i execució de la obra d’aquest edifici.

Segons ha apuntat Calpe, de la feina d’aquesta Comissió “el que ha quedat clar és que moltes irregularitats administratives, i fins i tot polítiques, sí que s’han produït”. En relació a això, ha reclamat que deixi de culpar-se a l’empresa Pumsa i es posin “noms i cognoms” als responsables polítics que han estat darrera de tot aquest procés.

Tal i com ha recordar la regidora Calpe al Ple, la construcció de l’edifici del Rengle es va decidir l’any 2006/07 i es va començar a construir el juliol del 2007. Malgrat el sistema de pagament de la obra acordat amb la constructora, sistema Alemany, la factura de la constructora no va aparèixer fins el 2012, durant el mandat de l’alcalde Joan Mora, que la va posar en coneixement de la Oficina Antifrau. El més sorprenent va ser que per una obra que s’havia licitat per 18.5 M iva inclòs, es va emetre una factura de 26’5 M, gairebé 7 milions per sobre del que havia de costar.

L’edifici del Rengle demostra el tipus d’activitat que duia a terme PUMSA en els anys de bonança econòmica, en què malgrat no haver-se creat per fer de promotora d’edificis terciaris, s’hi va voler dedicar fent la competència a possibles promotors privats. “I està clar que no va ser un bon negoci”, ha dit Calpe assenyalant que es van prendre moltes “decisions errònies” sense tenir en compte el risc que es corria jugant amb diner públic.

“Les decisions i la gestió d’aquest procés va ser molt desafortunat, i es va actuar amb molt poc rigor i sensatesa”, ha explicat la regidora, lamentant que la conseqüència per Mataró ha estat que “hagin estats els mataronins qui n’han pagat (i pagaran encara), un cost molt alt”.

Creiem també que els resultats de la comissió demostren que la decisió de construir aquest edifici i de fer-ho directament PUMSA fou un error. “No només perquè finalment aquest edifici no ha donat resposta a les pretensions amb les que es va idear, les de donar sortida al parc d’empreses del TCM, sinó perquè un sobre cost del 42% del preu inicialment licitat, es difícilment explicable”.

Calpe també ha assenyalat el fet que darrera de tot aquest procés i del “forat de PUMSA” que ha hipotecat les finances de l’Ajuntament durant aquests darrers anys hi ha “noms i cognoms”. “Per tant, preguntem-nos qui dirigia PUMSA en aquells moments? Qui Governava la ciutat quan es prenien aquelles decisions? Qui les va recolzar i  aprovar?”, s’ha qüestionat Calpe, afegint que també en son responsables les persones que en aquell moment estaven al capdavant de les decisions de l’IMPEM i el TCM.