La posada en escena de la “Nit de l’Esport” la passada setmana va tornar a posar en relleu la importància que té l’esport per la ciutat i les  grans possibilitats i oportunitats que pot generar. A més, per si no n’hi havia prou, també vam tenir a Mataró una nova etapa de La Volta. Un projecte engegat pel aleshores Regidor d´Esports, Pere Galbany, i al que és de justícia reconèixer-li l’encert d’aquella gran aposta.

La Nit de l’Esport va comptar amb la marxadora olímpica Raquel Gonzàlez, guanyadora absoluta de la nit. Però tampoc podem deixar de banda la resta de premiats: Xavi Blanco (pesca submarina), Gàlia Dvorak (tennis taula), Carles Aleñà (futbol), Marta Bach i Helena Lloret (waterpolo), Albert Ramos (tennis), Berta Ferreras (sincronitzada), Núria Martínez i Rosó Buch (bàsquet), entre altres. Una llista interminable i que sembla no aturar-se amb el relleu de molts esportistes joves que pugen amb força. Noms com Aina Rabadan (atlestime), Eduard Calle (Handbol) o Ines Fanlo (Hockey) que, de ben segur, els continuarem sentint en el futur.

I una Volta a Catalunya que aporta esport d’alta competició i de primer nivell a la ciutat. Una Volta, la 99 edició, que és la cursa ciclista per etapes més antiga de l’estat espanyol (per sobre de La Vuelta), de la que com a mataronins ens hem de sentir molt orgullosos de poder-ne gaudir des de fa molts anys. Així doncs, una setmana autènticament esportiva amb dos esdeveniments que han de servir d’exemple per posar en relleu moltes de les coses que ens aporta l’esport a la nostra ciutat.

 1- Una eina de cohesió social i formació de persones.

Tots els esportistes esmentats són només la punta d’un iceberg esportiu mataroní que té una base molt sòlida. La feina dels clubs, entitats i escoles de la ciutat és autènticament impagable. I jo,  que he tingut la sort de viure-ho amb primera persona, ho testimonio plenament. A més, convé recordar que darrera aquestes entitats hi ha persones que, en la majoria dels casos, fan aquesta feina de forma altruista. Aquesta és una de les grans riqueses i realitats impagables de l’esport de Mataró, persones que treballen per altres persones de forma desinteressada i sense demanar res a canvi.

2- Un motor econòmic i un element cabdal de promoció de ciutat.

 Són evidents les grans possibilitats econòmiques que pot aportar l’esport a la ciutat. Ara bé, això cal creure-s’ho i treballar-ho. I un servidor en els quatre anys de  Regidor s’ho ha cregut. Però de cara el futur cal que molts altres amb responsabilitats polítiques també s’ho creguin i apostin de forma descarada i sense complexos per aquesta línia de treball tirant endavant propostes esportives importants de ciutat guardades en aquests moments al bagul dels records, com per exemple la de nova piscina olímpica, una aposta que va passar pel Ple Municipal, i que el govern sembla haver-se’n oblidat completament.

Són molt clares les possibilitats de promoció de ciutat a través de l’esport. Així, si combinem esport amb un dels punts forts de Mataró, que és el seu entorn natural, les possibilitats promocionals són il·limitades. De fet molts esforços vaig esmerçar en aquest binomi i en el projecte “Mataró Capital dels Esports de Platja”, una de les pedres angulars i eixos bàsics de la meva proposta i política esportiva. Això sense deixar de banda l’altre gran entorn natural de la Mataró i amb potents possibilitats promocionals per la ciutat i la Comarca, el Parc del Montnegre-Corredor, un autèntic privilegi esbargir-se pels seus racons i gaudir de la natura en la seva màxima intensitat.

3- Un component indispensable de salut individual i col·lectiva 

No hi ha dubtes que una pràctica esportiva saludable aporta millores tant a nivell de la salut individual com a nivell de la salut col·lectiva. Per tant, és precís que els poders públics continuïn apostant per una oferta esportiva pensada per tothom i per a tots els nivells: esport per la gent gran, pels més joves, l’esport escolar, l’adaptat, el de lleure, el popular… Perquè tot això contribueix a nivell individual en trobar-nos millor i en un augment de la nostra autoestima i a nivell col·lectiu en ser capaços de conviure en una societat millor.

4- I per aconseguir tot això cal també continuar amb una clara aposta política inversora en les instal·lacions esportives de la ciutat.

Cal una clara aposta política per l’esport i continuar invertint en la millora del equipaments esportius. De fet, aquest va ser un dels meus grans objectius i els de molta altre gent aconseguint entre tots moltes coses, com per exemple, noves gespes en camps de futbol, en un futur proper un nou tartan per la pista d’atletisme;  i tant de bo que un dia puguem veure cristal·litzar una pista renovada del velòdrom, una segona pista pel hockey, la coberta pendent de la pista poliesportiva de Cirera un cop resolts els problemes urbanístics que ho impedien (i de la que encara no en sabem res, havent-se tirat endavant altres projectes que no estaven previstos en el Pla de Mandat a diferència d’aquest que sí que hi era).

Hem de ser capaços d’aprofitar els avantatges del món de l’esport. Només ens ho hem de creure i d´apostar fermament. Jo sí m´ho crec i els que em coneixem saben que així penso.

 

Josep Maria Font

Regidor de CiU 

Article publicat al Capgròs (04/04/2019)