El projecte “Mataró 5 estrelles” es podia haver convertit en una les eines bàsiques per encarrilar definitivament el Pla Estratègic d’Impuls del Centre Històric

La ciutat ha perdut la oportunitat de disposar de gairebé 2 milions d’euros per actualitzar i promocionar el seu patrimoni artístic i cultural. El projecte “Mataró 5 estrelles” podia haver servit per donar un tret de sortida potent al Pla Estratègic d’Impuls del Centre Històric, rehabilitar la zona i lluir el patrimoni amb l’objectiu de fer-lo més atractiu al visitant i posar-lo al mapa. Ara, ja no es pot presentar recurs al projecte de pública concurrència – es puntuaven els projectes presentats al marge d’altres convocatòries – i ni tan sols s’ha fet una revisió del projecte.

El govern no només ha deixat perdre l’oportunitat, sinó que ha amagat a la ciutat i als grups municipals aquesta pèrdua. En cap cas, doncs,s’ha informat a la resta de grups municipals al respecte. El nostre grup se n’ha assabentat perquè vam preguntar al Consell del Patrimoni i la regidora Núria Moreno es va veure obligada a respondre. Per tant, ens trobem amb una demostració més de la falta d’interès del govern de fer política amb la resta. Laciutat ja no podrà invertir en els projectes previstos que comptaven amb un pressupost total de 1,770.682 euros.

El projecte “Mataró 5 estrelles” pretenia ser un nou producte de promoció turística de la ciutat per tal de valoritzar i posar en relleu el patrimoni arquitectònic de Mataró. Les línies d’actuació se centraven en actuacions físiques en el patrimoni arquitectònic de la Vil·la romana de Torre Llauder, la Basílica de Santa Maria, la Nau Cooperativa Obrera Mataronense, la Casa Coll i Regàs i la Presó de Mataró. El pressupost per el Mercat del Rengle i la Plaça Gran era de 978.890 euros, a la Planta baixa de la Casa Gran i la Plaça de l’Ajuntament s’havien de destinar 614.206 euros, mentre que el de la Presó de Mataró era de 177.586 euros.

D’altra banda, també s’havien de dur a terme accions de promoció, comunicació i difusió amb rutes turístiques i gastronòmiques, fires de turisme especialitzades, diverses campanyes de primavera, estiu i tardor i programes escolars de “Mataró 5 estrelles” i “Recuperant la identitat”.

Amb tot això, el projecte s’emmarcava dins del Pla d’Impuls del Centre de Mataró (PIC) i era, per tant, primordial per una ciutat com Mataró. Tant per la importància del patrimoni arquitectònic que tenim en la nostra ciutat com per la promoció que hauríem tingut cap enfora. Així doncs, perdem una oportunitat més, un altre projecte que quedarà en el no res. Però a més, ens trobem amb un govern que, ni sap fer la feina, ni en comunica els resultats als grups municipals. Així no es pot governar ni fer política, perquè algunes de les bases com la transparència, la honestedat i la voluntat per tirar endavant projectes són mancances que, encara ara, trobem a l’actual govern.