Efectivament, el 16 de març, el dia en que es complien 17 mesos que els Jordis són a la presó, Mataró va ser a Madrid a la manifestació convocada sota el lema “Autodeterminació no és delicte”. Centenars de mataronins i mataronines van omplir una desena d’autocars, altres van viatjar en vehicles privats o van utilitzar el tren. La capital de l’estat espanyol va omplir-se de catalans i era molt fàcil trobar-ne de Mataró.

Els membres del grup municipal de Convergència i Unió ens vam voler sumar a la concentració, tant per convenciment propi com per la representació que ostentem. Vam poder viure aquells moments emocionants, sobretot per l’acollida de diverses entitats, formacions polítiques i sindicals de la capital espanyola, però també per l’acompanyament de centenars de persones d’altres punts de l’estat. El convenciment de la falta de justícia i de la feblesa de la democràcia espanyola era compartit. La reivindicació dels drets humans, les llibertats polítiques i del dret a decidir sobre el nostre futur va ser tan contundent com l’exigència de la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn dels exiliats i exiliades.

La manifestació va ser una festa pacífica i cívica com ho han estat les moltes que hem viscut a Catalunya. Madrid va poder comprovar als seus carrers que les acusacions del fiscal, l’advocacia de l’estat i, per descomptat, de l’acusació particular, són una invenció d’aquest estat on els tics feixistes – adormits o amagats durant uns anys – han despertat.

Aquesta va ser la tercera gran mobilització de protesta pel judici contra el procés del Tribunal Suprem espanyol després de la convocatòria a Barcelona durant la jornada de vaga general del dia 21 de febrer i la que el 16 de febrer va omplir de gom a gom a la Gran Via de Barcelona. Però en aquesta ocasió el repte era més gran i ambiciós pel fet d’haver-se de  traslladar a Madrid. El grup de CiU a Mataró ha estat a totes les concentracions convocades, a Mataró, a Barcelona, a Brussel·les i a  Madrid, per això no podia faltar a la convocatòria acompanyant els milers de mataronins que s’hi van desplaçar.

Quim Fernàndez

Cap del Grup Municipal de CiU a Mataró

Article publicat al Capgròs (22/03/2019)