La Declaració Institucional que presenta l’alcalde Bote és paper mullat ja que fa una interpretació restrictiva del marc legal per evitar fer un referèndum 

La Declaració Institucional que ha presentat el partit de l’alcalde Bote a favor del diàleg polític dins el marc legal de l’Estat i la Constitució és una farsa poc creïble que no supera la desconfiança generada fa uns dies al Congrés. Recordem que el PSOE, després de pactar una moció amb el PdeCat (amb l’aval d’ERC) instant al govern de l’estat espanyol a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat, va fer una esmena afegint “dins l’ordenament jurídic vigent”. I això per nosaltres no vol dir res, perquè de marc legal n’hi ha en una dictadura i en una democràcia.

Des del grup municipal de CIU Mataró recordem al PSC que durant el Règim Franquista “les coses també es feien dins la legalitat del moment, amb les lleis del moment i els jutges del moment”, fet que va permetre “legalitzar” la persecució als opositors al règim i a signar la pena de mort de Salvador Puig Antich i moltes altres víctimes de la repressió.

Nosaltres entenem la democràcia com l’espai on s’escolta el batec del carrer, el que la gent vol i expressa lliurement. Tal i com van fer al Canadà, on després d’escoltar les legítimes aspiracions nacionals d’una part del país, el Quebec, van fer un referèndum per decidir el futur de la zona. Curiosament el president Pedro Sánchez va posar el model del Quebec com a exemple de “bon model per resoldre problemes polítics”.

Però els socialistes ens han demostrats diverses vegades que son poc de fiar, ja que ara pacten una cosa i després se’n desdiuen. Només cal recordar les paraules del diputat José Zaragoza al Congrés, quan després de fer veure que pactaven l’inici del procés de diàleg, va pujar a la tribuna per di “Diàleg sí, però independència mai!”.

El PSC es dedica a fer poc més que “jocs florals” amb les paraules, perquè sembli que estan a favor d’un diàleg polític real, quan en realitat els falta temps per posar-se al costat del PP i de Ciutadans per votar a favor de l’article 155 i posar traves al diàleg real i, sobretot, a la solució més efectiva, que passa per pactar un referèndum com el del Quebec.

“Nosaltres no participarem d’una pantomina que solament pretén fer veure que vostès són uns aferrissats partidaris del diàleg i de trobar solucions”, ha dit el cap del grup de CIU Mataró, Quim Fernàndez. “Nosaltres pactarem el que calgui perquè Mataró vagi millor i perquè els mataronins tinguin millors oportunitats, i si cal els acompanyarem a Madrid a fer pressió per aconseguir coses per la ciutat, però en qüestions nacionals no participarem de cants de sirena ni de paper mullat”.