CiU Mataró presenta una Declaració Institucional sobre la falta d’imparcialitat del poder judicial

La imparcialitat judicial és un concepte segons el qual, tots els jutges i magistrats han de ser immunes a qualsevol tipus d’ingerència en el procés. Però des de l’inici del procés contra els líders de l’independentisme català hem pogut observar nombrosos exemples que demostren que aquesta imparcialitat ha quedat en entredit. “La manca d’imparcialitat d’alguns jutges en el procés català és francament preocupant i creiem que cal prendre mesures”, afirma el cap del grup, Quim Fernàndez.

Així, per exemple, en la fase d’instrucció del “Procés Català” s’han observat innumerables causes d’abstenció per part del Jutge Llarena, on la més destacada va ser la resolució en la que escriu en primera persona del plural, evidenciant que se sent part en el procés que ell mateix està instruint.

Per altra banda, recentment s’han produït algunes filtracions sobre comunicacions entre jutges que demostren clarament el posicionament parcial d’una part de la judicatura en aquest procés. En concret, les filtracions posen de manifest les greus desqualificacions (“nazis”, “colpistes”, “extremistes”, “fills de puta”, o “violadors”), en contra d’actors rellevants del procés independentista català.

Per aquesta raó, des del grup de CIU Mataró hem presentat una declaració institucional amb la que volem fer visible aquesta manca d’imparcialitat del poder judicial i amb la que instem a les organitzacions responsables a prendre mesures per evitar-la.

En concret, amb la declaració instem al Ple del Consejo del Poder Judicial a que, previs els tràmits procedimentals de rigor, retiri la confiança del President del Consejo General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes Serrano, nomenant un nou President o Presidenta, així com que li obri un expedient i l’insti a presentar la seva dimissió immediata com a President del TS i del CGPJ.

De la mateixa manera, volem que s’insti al Consejo General del Poder Judicial a obrir un expedient sobre els fets descrits, i que un cop instruït, sancioni degudament a aquells jutges i magistrats que en resultin ser autors, per la comissió d’una “falta greu”, per la seva flagrant falta de consideració.

Finalment, proposem que s’insti a la Generalitat de Catalunya a que, davant aquesta greu situació, es personi com acusació contra els jutges autors de les greus desqualificacions a que s’ha fet referència.